Ledaren

Politikerna lägger grunden till fortsatt succé för Sverigedemokraterna

I Flen, Lessebo, Storfors, Ljusnarsberg har Sverigedemokraterna ökat med i genomsnitt 12 procentenheter sedan förra riksdagsvalet. De etablerade politiska partierna menar att  det beror på hög arbetslöshet och inte på kommunernas stora flyktingmottagande. Det är ett synsätt som kommer gynna Sverigedemokraterna.

När Svenska Dagbladet granskade, såg de att de fattigaste 20 kommunerna tog emot fem gånger så mycket fler flyktingar per capita jämfört med de 20 rikaste.

När flyktingströmmen ökar är risken stor att de som bor på asylboenden blir kvar där över en längre tid utan att det finns resurser på orten för ett större flyktingmottagande. I dessa kommuner finns hög arbetslöshet och en skola och omsorg under stark ekonomisk press. Missnöjet kommer att öka men de fattiga kommunerna kommer fortsätta att ställa upp, när andra inte vill eller har boende åt de behövande. Allt detta vet de etablerade partierna men de gör förvånansvärt lite för att förbättra situationen.

Fel slutsats om invandring skadar

Ekonomen och journalisten Lars Ahnland har fått stort utrymme i vänsterpressen när han jämfört, bland annat, andel invandrare i en kommun med stödet till Sd i riksdagsvalet. Arbetslösheten, inte invandringen göder Sd menar han.

Allt är ett feltänk. Det beror mera på att  de större städerna har sedan tidigare en större andel invånare med invandrarbakgrund och ett lågt stöd för Sd. Det gör att Ahnland, politiker och stora delar av media kan mörka den skada som en havererad flyktingmottagning har gjort Sverige eftersom man inte jämför missnöjet med flyktingmottagandet med stödet till Sd.

Arbetslöshetens betydelse är överskattad

I Svt:s valokallundersökning, Valu, som gjordes på valdagen placerar Sverigedemokraterna frågan om sysselsättning på tionde plats när de tillfrågas om orsaker till varför de röstade på partiet.

Flyktingmottagandet och invandringspolitiken var viktigast, sedan kom lag och ordning samt välfärdsfrågor.

I solidariska kommuner som Flen, Lessebo, Storfors, Ljusnarsberg inser man de rikare kommunernas svek. De vet också att det när som helst kan öppna ytterligare ett asylmottagande på orten utan kommunen ens får yttra sig. Samtidigt ser de hur vänner och grannar flyttar till större städer för jobb och utbildning.

Sverigedemokraterna gynnas av brist på politik

När Sverigedemokraterna kopplar ihop en sämre välfärd och flyktingmottagande lyssnar många. Men ingen lyssnar på hur ökad sysselsättning ska förändra situationen. Det blir inga jobb i Flen, Lessebo, Storfors eller Ljusnarsberg, alla vet att de kommer till i storstadsregionerna. De ansvariga politikerna skriver ut en felaktig medicin som inte når patienten.

Främlingsfientligheten och den brist på politik som råder går hand i hand. De folkvalda måste få fler kommuner att ställa upp samt skjuta till mer resurser åt de kommuner som tar sitt ansvar om Sverigedemokraternas tillväxt ska stoppas.

Länkar 

Här kan du läsa Svd:s artikel om vilka kommuner som tar emot flyktingar

Läs här Lars Ahnlands valanalys på Vänsterekonomernas blogg

Läs här om hur Socialdemokraterna bäst bemöter rasism och främlingsfientlighet

En reaktion på ”Ledaren

Lämna en kommentar